Orchid's Toppony's

Jonge sportpony's uit eigen fokkerij

De Opfok

 Het belang van een goede opfok van veulens en jonge pony's mag niet worden onderschat. De eerste levensmaanden en jaren zijn enorm belangrijk voor het karakter van het dier en de ontwikkeling en hardheid. Een paard is gemaakt om de hele dag rond te lopen en te eten. In de box staan met veel krachtvoer is absoluut geen goed begin van een gezond leven.                                                                            

Onze veulens groeien op in een kudde. Zij blijven minstens 8 maanden bij hun moeder . In de groep leren ze omgaan met andere paarden. Door te spelen ontwikkelen ze hun reflexen. Ze komen elke dag in de wei zodat ze vrij kunnen galopperen en sprintjes kunnen trekken. Verder kunnen ze slapen in het stro en lopen ze veel op een harde bodem. Ze krijgen volop te eten zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Onbeperkt goed ruwvoer maar ook  krachtvoer.


Als ze ongeveer 1 jaar oud zijn gaan ze naar de opfokstal. We hebben een groep voor de hengsten en een groep voor de merries. Ze kunnen binnen onbeperkt ruwvoer eten. Ze lopen veel op de harde bodem en hebben buiten een onverharde uitloop waar ze kunnen rennen en spelen. Op deze manier krijgen ze harde botten en pezen en kunnen ze hun spieren en reflexen ontwikkelen. Ook voor een evenwichtig karakter is het kudde verband en sociaal contact van groot belang. Onze dieren staan altijd bij huis. Ze komen elke dag in contact met mensen. We zijn goed en eerlijk tegen ze maar zonder ze te verwennen. Voor ze naar de opfokstal gaan maken we ze halstermak en leren we ze vast staan. Indien nodig komt de hoefsmid en ze krijgen een basisenting voor influenza en tetanus.